Sertifisert Hagan Shop Norge

HJELP TIL Å VELGE RIKTIG UTSTYR

Er du usikker på hvilket utstyr du skal velge? Her er litt forklaring og hjelp som vi håper kan hjelpe deg.

Når du skal finne toppturskiene som passer deg og ditt bruk er det en balansegang og noen kompromisser må tas. Du ønsker ski og utstyr med lavest mulig vekt så du kan gå lettes mulig opp til toppen. Samtidig ønsker du også at det samme utstyret skal oppleves så likt slalåmski som mulig når du har tatt av fellene og er på vei ned fjellsiden.

I utgangspunktet kan du bruke nesten hvilken som helst ski så lenge du har støvler og bindinger du kan heve hælene med og gå oppover ved hjelp av feller for deretter å låse dem i bindingen når du skal kjøre ned.

Når du skal velge utstyret er det det viktig å tenke på hele utstyret ski, binding og støvler. Ski er delen det som regel blir lagt mest vekt på da det finnes mange forskjellige alternativ avhengig av hvor du går, hvordan du går, nivå, personlige valg og preferanser. Det er spesielt viktig og tenke på hvor du kommer til å bruke skiene mest, er det i pudder, er det på skare og hardt underlag, er det i spesielt bratt og alpint terreng. Kommer du til å gå hele vinteren eller kommer du til å brukte det mest i godværet på seinvinter og våren.

Her er noen punkter du bør ta stilling til når du velger ski

Hvilken skitype skal du velge?
Om du legger mest vekt på at skien har de beste egenskaper opp fremfor ved nedkjøring bør du velge en lett ski. Om du det er motsatt og du har mer fokus på nedkjøringen bør du velge en kraftigere ski.

Hva slags terreng er det du kommer til å gå i?
Kommer du til å gå i pudder, mest på hardt underlag som skare eller vårturer med noen centimeter styresnø. Eller kanskje du vil bruke dem i veldig bratt terreng. Disse forholdene avgjør hvilken bredde, vekt og form på skien som egner seg best til ditt bruk. Kanskje vil du ha en allroundski som passer ganske bra til forskjellig bruk.

Hvordan går du på ski?
Hvilken type skiløper er du? Er du en aggressiv kjører eller en som liker de myke rolige linjene? Din vekt, stil og ditt nivå er viktig faktorer. Er du lett kan du klare deg med en kortere ski med mindre bæreflate, men som er lett å kontrollere. Er du tung og skal kjøre pudder bær du velge en ski med mer bære evne. Det samme gjelder nivå, en kort ski er lettere å kontrollere enn en lengre ski.

Sørg for at utstyret ditt passer bra sammen.
 Det er ikke sikkert en binding passer ditt bruk og ditt valg av ski. Dette kan vi hjelpe det med ved at du tar kontakt med oss på info@topptur-ski.no.

Ski for krevende og alpint terreng
Om fokuset ditt er på gå opp og gjerne i bratt terreng er vekt og en kort smidig ski å anbefale. Om fokuset er nedkjøringen ønsker du en mer stivere og stabilere ski. Da er det bredere og tyngre ski som passer best. Her er det viktig å gjøre riktig avveining for ditt bruk.

Ski for både preparerteløyper og toppturer

Er du nybegynner eller ønsker et oppsett som passer både i bakken og ite i terrenget finnes det også. Da vil du kanskje ha et par kraftigere ski som ikke er for brede og som fungerer bra i bakken.

Ski for konkurranse og tøft terreng
Om målet er å gå raskt og lett over lenge avstander eller ta en topp ønsker du en lettest mulig pakke. Da handler det om fart og vekt så da er det smale ski som gjelder.

Velg lengde på skiene

Skienes lengde velges ut i fra høyde, vekt, hvordan du kjører og nivå. Det finnes ingen magisk formel for å finne riktig lengde til deg.

Faktorer som høyde og vekt gir et utmerket utgangspunkt, men det er andre ting å vurdere. Type ski, snøtype, terreng og personlige preferanser er bare noen av tingene du bør ta hensyn til. Nybegynnere vil for eksempel ønske å velge kortere ski, mens lengre ski er mer passende for avanserte skiløpere. Generelt sett vil en kort ski være lettere å kontrollere og lettere å svinge med. Korte ski føles også mer lekne. Nybegynnere vil derfor ofte foretrekke kortere ski enn mer erfarne kjørere. Lange ski er mer fartsstabile og svinger lengre svinger. Med en lang ski får du også bedre flyt i puddersnø.

Rene konkurranseski velges veldig korte. Grunnen til det er at de blir lettere i vekt og lettere å vende med i bratt terreng. Når du skal velge lengden på toppturski er det lurt å ha i bakhode hva motivasjonen din for å gå på topptur er. Er motivasjonen kun nedkjøringene, velger du ski som om du skulle valgt en ren frikjøringsski, 0-10 cm over kroppshøyde. Er turopplevelsen motivasjonen velger du kortere ski som er lettere å gå med, dvs ski som er 0 til 10 centimeter under kroppshøyden.

Når skal du velge kortere eller lengre ski?

Innenfor ditt foreslåtte område for skilengde er det flere grunner til å velge en kortere eller lengre ski. En kortere ski er lettere å svinge, men ikke like stabil som en lengre ski. En carvingski med smalt midtparti og mindre svingradius kan kjøres i kortere lengde enn en allround- eller freerideski med større svingradius og bredere midtparti.

Her er noen grunner til å velge korte ski

Du er en nybegynner eller middels skiløper.
Du veier mindre enn gjennomsnittet for høyden din.
Du liker å ta korte, raske svinger og kjører sjelden fort på ski.
Du ønsker en carvingski, ingen rocker.

Grunner til å dimensjonere skiene dine lengre, nærmere toppen av hodet

Du kjører raskt og aggressivt på ski.
Du veier mer enn gjennomsnittet for høyden din.
Du planlegger å gjøre mesteparten av skikjøringen utenfor løypa.
Du vil ha en ski som har mye rocker.

Her Hagans modeller og info om hva slags type ski de er

Boost-modellene – Pudderski
– Utfororientert.
– Myk snø.
– Boost 94 er for teknisk, avanserte aggressive skiløpere.
– Boost 99 er mer tilgivende.
– Velg 94 for mer aggressiv og avansert skikjøring under vanskelige forhold.
– Velg 99 for de perfekte pudderdagene.

Boost-modellene er ski for utfororienterte skiløpere (eller dager). Boost 99 er for de episke pudderdager og høyhastighets, store surfesvinger. Boost 94 er for mer varierende forhold og vil passe mer teknisk avanserte skiløpere som liker å kjøre hardt ned fjellsiden. Boost 99 er mer tilgivende og bedre for mer avslappet nedkjøring. Om du ønsker å kjøre hardt ned passer Boost 94 deg. Om du ikke alltid lader like hardt ned, er Boost 99 skien for deg.

Core-modellene – Allround
– Mer allround. Det gjeldet både terreng- og snøforhold.

– Høyere hastigheter, lengre svinger.
– Mykere og litt bredere i front- og bakski med lenger Rocker foran og bak enn Ultra-modellene.
– Sammenlignet med Ultra-modellene er Core mer tilgivende for mindre avanserte kjørere – på grunn  av bredere front- og bakski.
– Core er også bedre i pudder på grunn av bredden og Rockeren sammenlignet ned Ultra
– Forsterkning i Titanal midt på ski gir godt grep på hard snø og is.

Core-modellene passer deg som gjerne ofrer litt lettere oppstigning for bedre utforegenskaper. Enten det er rask og aggressiv nedkjøringer for de mer avanserte eller snillere nedkjøringer om du er en litt mindre avanserte kjører. Passer for deg som ønsker en allround ski som passer flere forhold, også i preparerte bakker.

Pure-modellene – Mye ski for pengene.
– Med Pure-modellene får du mye for pengene.
– Spesielt egnet for nybegynnere til middels skiturister.
– Passer deg som ønsker en ski du kan bruke både i og utenfor prerarertebakker.
– Gode carvingegenskaper.
– Superski for trening om du ikke er for opptatt av vekt.

Pure-modellene er ”folke skien” som passer nybegynnere og middels øvede. Denne skien passer perfekt for deg som ønsker er prisgunstig ski som passer både i og utenfor preparerte bakker med gode carving egenskaper.

Ultra Series – Lette og raske
– For avanserte skiløpere.
– Best oppover – litt lettere enn tilsvarende Core Series.
– Ikke like tilgivende som Core-modellene nedover. Man trenger å stå mer aktivt med Ultra enn Core.
– Dette er skiene de meste aktive foretrekker til trening og konkurranse.
– Spesielt egnet for utfordrende høyalpint terreng. Bratte traverser, hard vindblåst eller glasert snø.

Ultra-modellene er for avanserte kjørere som har gode tekniske ferdigheter og som prioriterer lett og rask klatring. Du er trygg på egne ferdigheter og evner til å ta deg de mest utfordrende nedkjøringene. Spesielt egnet for folk som sjelden går på ski i løypene, men som letter etter de tøffeste turene.

Oppsummering

Boost Series ski er for utfororienterte skiløpere (eller dager). Boost 99 er for det uforglemmelige pudderføre og høyhastighets lange surfesvingene. Boost 94 er for mer varierende forhold og vil passe teknisk avanserte skiløpere som liker å kjøre hardt og raskt ned fjellet. Boost 99 er snillere og passer en mer avslappet nedkjøring. Om du ikke klarer å holde igjen og kjører hardt og aggressivt velger du Boost 94. Om du ikke alltid kjører hardt velg Boost 99.

Core-serien er for skiløpere som gjerne ofrer litt lavere vekt og en letter ski til oppturen, for en ski med bedre egenskaper ned fjellet. Enten det er en rask og krevende nedstigning eller en litt mindre krevende nedkjøring. Core-serien passer til deg som går mye og bruker hele fjellet.

Pure-serien er «Ski til folket» for nybegynnere og middels øvede kjørere. Perfekte for de som kjører en del i preparerte løyper og som går turer i fjellet.

Ultra-serien er for de som har gode ferdigheter, som er trygg ned bratte og krevende nedkjøringer og som prioriterer lette ski til rask oppstigning.

Hvordan velge Støvler

Det er viktig å velge en støvel som sitter behagelig på foten din. Detter ikke noe ”hokus-pokus”. Selv om det er forskjell på støvler fra produsent til produsent kan du med enkle grep tilpasse dem til din fot hjemme på ditt eget kjøkken.

Når du velger støvel kan du måle lengden på foten din og legge på 10mm, da får du riktig størrelse. Måler foten din 270mm legger du på 10mm og velger støvel i str 280. Om du allerede har slalomstøvel som passer godt velger du samme størrelse på toppturstøvelen.

Tilpassing av støvlene til din fot
Her er en fremgangsmåte jeg har god erfaring med om som har fungert for meg.
– Sett på stekeovnen på mer enn 120 grader. 120 grader er temperaturen vi ønsker.
– Når den har nåd, la oss si 130 grader, slår du den av og lar temperaturen synke til 120 grader. På denne måten reduserer du strålevarmen fra ovnen. Bruk gjerne steketermometer da det er mer nøyaktig.
Når temperaturen har nåd 120 grader kan du legge innerskoen i ovnen. Husk å ta ut sålen.
Har du noe områder på foten du har problemer med kan du for eksempel polstre foten litt ekstra på disse stedene så du får litt mer plass i innerskoen.
Om du ønsker en trang sko bør du ikke bruke sokken du skal stå med, men heller en tynn nylonstrømpe. Skoene blir romsligere med bruk. Om du mistenker at skoene vil bli trange er det bedre å bruke sokken du skal gå med. Du blir ikke svidd av å tre 120*C varme innersko utenpå nylonstrømper. Sokken skal utenpå evt polstring. Husk å legg innersålen innenfor sokken slik at den legger seg rett i forhold til foten din.
Ta den ut etter 10 minutter og tre på deg innerskoen.
Innerstøvlene blir veldig myke og det er helt normalt. Pass på at du trer de på så de sitter riktig,og ingenting krøller seg, det er fort gjort at de blir skeive. Det beste er om noen hjelper deg og sjekker at fotsålen sitter rett og at hælen er sentrert. Når du trer innerskoen ned i skallet må du sjekke at alt havner rett, og trekk innerskoen godt opp før du lukker spennene.
Med en gang vil det kjennes varmt, men det gjør ingen ting. Stå i støvlene i 15-20 minutter. Helst så likt posisjonen du kjører.

 

Størrelsestabell støvler

Mondpoint i cm
22.0
22.5
23.0
23.5
24.0
24.5
25.0
25.5
26.0
26.5
27.0
27.5
28.0
28.5
29.0
29.5
30.0
30.5
31.0
31.5
32.0
32.5
33.0

Eur
35
36
36,5
37
38
38,5
39
40
40,5
41
42
42,5
43
44
44,5
45
45,5
46
47
47,5
48
48,5
49

Share this post